Aktiviteter på sommarläger

Våra aktiviteter är huvudsakligen segling, paddling, kamratbana, höghöjdsbana, sport, pyssel och skapande. Under P2, P4 och Konfa kan det bli övernattningshajk och eventuell dagpaddling/dagssegling. Förutom lekar, skoj och tävlingar har vi förstås en massa annat för oss, bland annat bad, naturspår, disco, lägerbål, temadag, hyddmys, ljusspår, framträdanden och annat roligt.

Segling

Vi erbjuder segling i varierad svårighetsgrad och seglingspassen anpassas efter deltagarnas förkunskaper. Har du aldrig seglat förut eller är nybörjare kan våra enmansjollar Laser Bug vara bra att börja med. Laser Bahia finns för dem som är lite mer vana seglare, som vill ha mer utmaning och kanske kappsegla. På våra spännande långseglingar ger vi oss av i Avanti-båtar, som är våra kölbåtar.

 

Kamratbana ”Äventyret”

Vi har under flera år arbetat med och utvecklat våra kamrat- och samarbetsövningar. Målet med övningarna är att stärka gruppen och utveckla samarbetsförmågan i denna. Övningarna syftar även till att stärka den enskilde individen så att var och en ska kunna känna sig trygg med sin ledare och sin grupp. Vår aktivitet Äventyret bygger på tillits- och samarbetsövningar. Alla i gruppen hjälps åt och uppgifterna kan vara kluriga och kräver att man ställer upp för varandra och samarbetar.

Höghöjdsbana

För att testa nya gränser har vi en höghöjdsbana som är byggd 3-6 meter upp i träden och avslutas med att hoppa i en gunga. Den består av olika moment som i sig inte är så svåra, till exempel balansgång, lianer och klätternät. Höjden över marken gör dock varje moment spännande. Ledare finns alltid med på marken och följer och instruerar den som går banan. Vi vill att det ska vara spännande att gå höghöjdsbanan!  Den pedagogiska idén bygger på att självförtroendet ökar när man klarat något svårt. Samtidigt är det väldigt roligt! Höghöjdsbanan används på P2, P4 och Konfa.

Stolpbana
Vår stolpbana bjuder på flera spännande utmaningar på hög höjd. I backklättringen gäller det att stapla så många läskbackar som möjligt på höjden, samtidigt som du kommer högre och högre upp i luften. Testa Jacobs Stege där du klättrar med dina kamrater på en STOR repstege. Aktiviteten Tryggve är en balansgång på hög höjd som utförs i par, och som garanterat ger pirr i magen.

Paddling

Förutom segling har vi kanoter av typ kanadensare. I vår skyddade vik – Lagunen – lär vi ut grunderna för paddling innan vi ger oss i väg på lite längre strapatser. En övernattningshajk med kanot eller segelbåt ingår i våra längre lägerperioder.

Temadagar

En eller flera dagar varje period ser programmet annorlunda ut och temana skiftar från period till period, år till år. Den ena temadagen är inte den andra lik! Med lite fantasi och all samlad kreativitet hos ledare och barn, vattenfärger, säckar och annat som går att hitta förvandlas ön för en dag till allt från sjörövartillhåll, Astrid Lindgrens sagovärld , December eller musik- och dansstudio till campingen från Sunes Sommar…

Pyssel och Skapande verksamhet

På Ängsholmen finns det gott om plats för skapande och kreativitet. I vårt pysselhus finns massor med material för att skapa både stora och små saker. I musikhuset kan du testa gitarr, piano eller trummor och på flera av våra hus finns möjlighet att dekorera fasaden. Vi vill att alla deltagare ska få utlopp för sin fantasi och skaparglädje!

…och mycket mer

Idrott och lek, bad och fiske, dans, musik och lägerbål är andra aktiviteter som vi har på programmet. På Ängsholmen finns enklare bollplaner för fotboll, basket och volleyboll. Dessutom har vi ofta ett par grisar och några höns som gärna vill bli klappade och äter våra matrester.