Vi fokuserar på individen, inte diagnosen.

 

De flesta kollon idag vänder sig inte uttryckligen till barn med särskilda behov. Det gör Ängsholmen, som har inskrivet i sina stadgar att ALLA är välkomna ut på kollo. Det vi gör på ön är att erbjuda de barn/ungdomar som behöver stöd, ett individ-anpassat sådant. 100 barn ute på kollot har inte särskilda behov eller stöd och vi i vår grupp har som mål att vara med i kollot som helhet. Genom att ha det personalstöd som behövs med ledare som kan ön och dessa aktiviteter utan och innan, kan vi ligga steget före, planera och hänga med i den mån våra deltagare vill.
Det är mycket givande för barn/ungdomar med särskilda behov att få komma in och känna gemenskap i ett större sammanhang som ett kollo exempelvis kan vara. Likaså åt andra hållet, de barnen som inte har samma behov av stöd växer likaså av mötena som uppstår.

 

Våra läger har vi på Ängsholmen som är en ö som ligger mellan Värmdö och Gällnö

 

Bara tio minuter med båt från Boda brygga, på Värmdölandets norra del. Ön är U-formad så det finns en lugn och fin ”lagun”. Ursprungligen ingick ön i Stockholms kustförsvar och spännande rester av det gamla fortet finns fortfarande kvar.

Sedan 1963 har Kfuk-Kfum Ängsholmen drivit kolloverksamhet här. Till en början var inriktningen enbart sommar- och skärgårdsläger men har under åren kommit att omfatta även allt från seglarläger till konfirmationsläger, helgläger och ”kortläger” för skolklasser med mera. Ön har kapacitet att ta emot ca 150 personer och under sommarlägren är alla dessa platser utnyttjade. 100 av de 150 platserna är till för deltagarna de resterande för ledare och övrig personal. Under vår och höst är bemanningen något mindre och ön besöks då mest av skolklasser på klassresa samt våra helgkollon.

På Ängsholmen finns ett stort utbud av aktiviteter; kanot, segling, bollsport, höghöjdsbana, teambuildingsbana, pysselbod, graffitiplank, bastu, bad, fiske för att bara nämna några.